Dialog og gamle menn

 

 

 

Et utømmelig tema er hvordan vi mennesker oppfører oss overfor hverandre. Det kan vi snakke opp og ned vegger om i evigheter.

 

 

 

 

Jeg vil skrive om en opplevelse jeg nettopp hadde.

Det kan oppfattes som jeg henger ut noen, men vil si at alle er produkt av sin tid.

De jeg skriver om leser garantert ikke bloggen min, og skulle de, er det nesten bra.

 

Jeg var i et møte, temaet var dialog.

Og jeg ble nesten gjennomgående overhørt.

 

Egentlig ganske morsomt.

 

Når jeg googler står det:

“En dialog er en samtale mellom to eller flere personer preget av gjensidig velvilje, åpenhet og samarbeid.”

 

Da blir det enda morsommere.

 

 

Bildet er tatt av Eduardo RS fra Pixabay

 

 

For jeg kom virkelig ikke til ordet. Vel har jeg lite energi, så jeg vet det kan være vanskeligere å gjøre seg gjeldene da.

Det er nok en del av årsaken.

Opplevde også at noen prøvde å hjelpe meg,  tok til ordet for meg og gjentok det jeg sa.

Men en vil helst komme til orde i kraft av seg sjøl.

 

Denne opplevelsen takler jeg helt fint.

Jeg observerer og skjønner.

 

 

 

Da jeg flytta hit for mange år siden, var jeg temmelig langt nede, mye verre enn hva jeg sjøl skjønte.

Omverden skjønte så klart enda mindre.

 

Og jeg tror ingen ønsker å flytte tilbake til dit en kom fra, som “taper”.

 

Så jeg gjøv på, men var fryktelig sliten etter det jeg hadde vært i gjennom;

grensesetting for syndromatikk, havari av ekteskap og etterhvert nedpakking og salg av huset vi hadde bodd i. Jeg følte jeg aldri ville komme i mål.

Husker overleveringsdagen, tømt hus, alle rom vaska og ingen klage, en fantastisk følelse.

 

Jeg fikk oppleve folk som fråtsa i mi “ulykke”. Føltes som jeg var flytta inn i en roman av Dickens, møtet med det en nesten kunne oppleve som ondskap.

 

Så kom jeg tilbake til hjemkommunen etter 30 år og fikk oppleve the mens world.

Eller…godt voksne menn som snakka over meg.

 

Husker jeg spekulerte på om de ikke forsto språket mitt, sjøl om vi snakka samme dialekt.

 

Etter det jeg hadde vært igjennom, var min psykiske reaksjon å fortsette en nedadgående spiral der jeg etter hvert mista evnen til særlig kommunikasjon, utenom til de nærmeste. De jeg følte meg trygge på kunne jeg skravle i vei til.

Det er i denne tida jeg oppretter min første blogg. Hele situasjonen opplevdes forvirrende.

 

Det måtte gå mange år før jeg kunne begynne å bruke språket rimelig greit muntlig. Men fortsatt har jeg lett for å miste ord og begrep.

Mange av de godt voksne mennene jeg møtte, anså nok det som sin rettighet å ikke ta hensyn til slikt, eller kanskje tenkte de jeg var så dum at de ikke behøvde å høre på det jeg prøvde å si.

Bruk av latterliggjøring og snakke ned til, fikk jeg erfaring med.

Ut i fra  en antropologisk tankegang var det forståelig. Århundrer med kjønnsrollemønster som ikke har fått de største utfordringene. Du kunne møte kvinner som også befant seg i dette skiktet.

 

Ut i fra mitt svake energitrykk, i tillegg var jeg verken ung eller vakker, var det lett å bruke hersketeknikker.

Har sett hvordan godt voksne menn sirkler som fluer rundt fluepapir, når de unge og pene dukker opp. Og det er helt greit, skjønner det…syns sjøl et er fint å se på pene  og unge mennesker.

Men fordi må vi kunne se alle, de pene, de stygge, de unge, de gamle, aller bør vi se. Også de dumme.

 

Jeg observerte dette uten at jeg tok det direkte personlig, jeg skjønte jeg måtte bygge meg opp. Og at disse mennene ikke visste bedre.

Må ile til å si at det var langt fra alle mennene som var slik, de fleste menn har vel forflytta seg til vårt århundre. 

 

 

I disse dager er det 14 år, tenk det, 14 år siden jeg flytta tilbake hit. Skummelt så fort denne tida har gått…

Sakte, men sikkert, har jeg inntatt meg sjøl igjen, opplever at jeg blir hørt på og respektert.

Greier å bruke orda.

Greier til og med å bruke orda når de stokker seg og begrepsapparatet slår seg av.

 

 

Så opplevelsen med å bli overhørt var en påminnelse fra tidligere år. 

Da jeg ankom møtet var det ingen som hilste, ikke før etter en stund. Da hilste noen.

 

Jeg var atter i møte med godt voksne menn.

I et møte om dialog.

Egentlig er det veldig komisk å bli overhørt da.

Og så er det litt trist.

 

Men tror på framtida -.

 

 

Jeg mener det er viktig å tenke over hvordan vi er ovefor hverandre.

Det må også jeg.

Vi alle må det.

Opplever vi at vi har lyst til å trykke andre ned, om vi skjønner hvordan oppførselen vår påvirker andre mennesker – da må vi se inn i oss sjøl, prøve å finne ut hvorfor vi har dette behovet.

 

Bildet er tatt av Please Don’t sell My Artwork AS IS fra Pixabay

 

I gitte situasjoner vil en bli “liten” og miste munn og begrepsapparat. Tror det er mange som kan ha slike opplevelser i større eller mindre grad.

Og det er ikke flaut!

Tror det er veldig naturlig.

 

Og så er det faktisk, og dette skiver jeg ikke som en frase, veldig, veldig lærerikt.

 

Jeg er glad i mine opplevelser.

Hele rukla :).

 

 

 

 

 

10 kommentarer
    1. Nå hører jeg til i begrepet «de gamle menn». Så det var ekstra spennende å lese dette innlegget. Det er ikke så lett å sette seg helt inn i de sterke og vonde opplevelser du har vært gjennom. Både med oppbruddet og reisen fra hjemstedet, og ikke minst returen. Men det gjør godt å lese om hvordan du reflekterer deg gjennom det. Du finner knagger du bygger deg opp på.
      Men det er ikke sånn det skal være. Dominerende menn finnes også blant menn. Jeg husker en ekstrem ledersamling, hvor tema var Teambuilding. Vinterstid, med truger og ski, rappellering i islagte fjellvegger, lavvo i 15 minus+++. Det utviklet seg til en konkurranse for å vise fysisk styrke. «Teamfølelsen» var så til de grader fraværende.

      Jeg håper inderlig at jeg ikke har blitt oppfattet slik du beskriver de gamle menn. Men det er neppe jeg den rette til å svare på.
      Masse lykke til og stå på. Selv de mest dominerende har sine svake punkter. 🤗

      1. “Gamle menn” har ikke nødvendigvis så mye med alder å gjøre, mer en måte å tenke på :). Faren min som ble nærmere 100 var en relativt ung mann, inni seg. Det en er igjennom er mer lærerikt enn vondt, men kan ha en del smerter mens det står på. Slikt vi alle får oppleve. Men en må opp igjen, alltid opp, tror vi mennesker er som løvetannen, vi strekker oss etter lyset. Vi er i hvert fall heldig når vi gjør det.
        Ha, ha, ja det finnes mange, tror både kvinner og menn, som skal bevise seg sjøl. Vittig når det blir det motsatte, ikke bygging av teamet, men at ego’et får lederplassen :D.
        Tror faktisk du er en “ung mann”, har du tilhørt de “gamle” har du nok ikke en gang blogget, så en bra indikator for deg sjøl også :).
        Egentlig kan de dominerende være både “små” og “svake”. Men irriterende er de :D.

    2. Jeg kjente meg igjen i mye her. Jeg har alltid vært stille og sjenert, og den som blir oversett og ikke lagt merke til. Det var ikke før etter skilsmissen at jeg tok grep og “mannet” meg opp. Så har ting blitt så mye bedre. Jeg er fortsatt stille, men ikke like sjenert lenger. Og jeg tør å si noe, men er ikke den som brøyter meg frem fordi jeg plent vil ha noe sagt.
      Kjenner følelsene her. Det vil si, du ser litt på det fra utsiden, og sier du ikke tar det personlig. Jeg var nok mer der at jeg tok det personlig, det føltes vondt. Men jeg viste det ikke.
      Godt skrevet, om et høyst aktuelt tema fortsatt.

      1. Tror du får mye til i dag i hvert fall, til tross for ME. Man skal ha lov til både å være stille og sjenert, men respekt bør man få uten å stå og rope. Kommunikasjon er så mye mer enn orda. Og gi hverandre plass er så viktig, men er nok for dårlig kunnskap på det. Å brøyte seg vei bør ikke være nødvendig, men det finnes de som både “brøyter” og “trapper over”. Har nok både vært irritert og såra, men så har jeg også sett menneskene, og vi har nå en gang blitt slik at vi har forskjellig evne til empati. Men det har hjulpet med noen år og en del erfaring, da slipper en unna den største “trekkpapir-følelsen” etter hvert. Takk <3.

    3. ‘Kjempefint blogginnlegg til ettertanke 😊

      Kjente meg også igjen. Selv er jeg også litt sjenert frem til jeg blir trygg på de jeg har rundt meg. Da livner jeg opp. Sier meningene mine, men brøyter meg ikke fram.

      Ønsker deg en kjempefin torsdag ❤😊

      Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

      1. Tusen takk. Tror du har en forfinelse i å føle deg fram, som fløyta du spiller :). Både sart og sterk. Trygghet er så viktig. Tror kanskje for de fleste.
        Klem <3.

    4. Ja…har opplevd det slik før fordi jeg ble født fattige og vokste opp uten noen å kunne forsvare meg. Men jeg har lært å kjempe meg gjennom det og ble sterkere.
      Det finnes fortsatt folk som tror de er bedre enn andre…men de tar feil❤

    5. Har lest noe av forhistorien du har skrevet om, så har sett du har krevende erfaringer. Tenker jeg skal inn å lese mer ved anledning. Det å lese om andre sine liv, sine erfaringer, er interessant. Og du har imponert i det jeg har sett du har stått i. Vi mennesker er alle like med de forskjellene det innebærer, vi er flotte skapninger, alle…og verdien er lik. <3

    6. Tatt med en hammer og banket i bordet , eller kanskje i hodene til de usympatiske karene. I allefall påminne de om at det var dialog det skulle være. Jeg har bare bodd hjemme i 2 år men gjorde meg opp noen tanker om hva som måtte til for å flytte hjem etter 40 år. Jeg jobber i nabokommunen Bergen og har kontakt med få mennesker jeg kjente for lenge siden. Men jeg kan si klart fra om det er noe som skurrer, ikke redd for å bruke stemmen min…

    7. He, he, vet ikke om det har hjelpt :). Kan nok hende jeg sier det ved anledning, ble bare nokså paff av å bli overkjørt slik. Mistet litt munn og mæle. Det er bra du ikke er redd for å bruke stemmen din. Det er det som må til <3.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg