Om å bake, smake, lefse, snøfse

 

 

 

Her har melskyen ligget nedover ørene. Papirpose etter papirpose blir kasta i papiravfallet.

 

Dette innlegget skulle postes på søndag, men her krøller det seg til. Tror jeg skal lage et innlegg av det.

 

 

Nå hørtes jeg muligens flink ut…

Effektivitet på høyt nivå.

Men akkurat slik er det ikke.

Men jeg har bakt.

Jeg har det.

Akkurat nå durer miksmasteren.

Jeg har målt opp grovt, valnøtter, solsikke og noen ingredienser til. Kåre Nordrum skal bakes, et brød.

Tror navnet kom av at Ingrid Espelid i sin tid presenterte denne oppskriften fra mannen som bar navnet.

I hvert fall har dette brødet blitt bakt til jul i flere tiår.

Lussekatt-deig har jeg satt, for i morgen, i morgen er det Lussia langnatt.

Etter jobb og etter ut å spise julemat, tar jeg med meg lussekatter til mor.

Har lovet henne det.

Og så er jeg i gang med noe jeg aldri har laget før, men hatt lyst til.

Mølsgrøt, og er en gammel tradisjonsrett fra Nordmøre.

Men – det skal kokes i timer, tror det skal være ferdig i ti-tida i kveld.

Og så har jeg smurt lefser.

I går tok jeg med en bunke til mor, sik at hun også fikk lefse til jul. 

Vi prøvesmaka en også, og det var riktig smak.

 

 

Den ble stående i kjøleskapet et døgn lengre enn den skulle, det tror jeg var lurt. Den var enkel å kjevle ut.

 

 

Sjøl om de ikke ble trillrunde skjønnheter.

Etter de er stekt skal de dynkes med melk.

 

 

Og helt til slutt er det smør og sukker.

Var glad da jobben var gjort.

Vi kaller den Telemarkslefse, for hun som kom med lefseoppskrifta kom flyttende hit fra Telemark.

Men kanskje er den fra Hemsedal.

God er den uansett.

Så artig den er i boks…altså, den ligger i fryseren.

Det er spesielt sønnen min som er glad i denne lefsa.

 

Frokostbordet trenger hjemmebakt brød, mange sorter.

Nå er jeg i hver fall godt i gang med det.

 

 

 

Baker du eller kjøper du ferdig til jula?

 

 

 

 

14 kommentarer
    1. jeg synes du er skikkelig dyktige ,lusekatter,brød og levser er ikke lite :=) lussekatter har jeg aldrig laget,ikke smakt dem engang ,brød baker jeg selv hele året det må til ja ,og lefsene såg deilige ut,en ny sort for meg med melkedynking :=) blir ikke å bake tynne lefser her i år ,har laget tykke da ,vi har innfluensa ,mannen fikk det først og er nok i bedre form nå ,men jeg tok korona test i går og får svar i dag eller i morgen ,vi er i karantene enn så lenge ,får håpe det bare er innfluensa da :=) ha en fin dag

      1. Uff da, det er kjedelig…jeg har ikke sett innlegg fra deg på en stund. Men så har jeg vær veldig flyktig innom også da. Men skal ta meg en tur innom deg nå.
        Ja, lefser er godt, vurderer også tykklefse. Har en oppskrift jeg har fått fra søsteren min. Tror kanskje ikke det blir så mye småbrød. Klem <3

    2. Hoiemin, så god dæm ser ut. Føle æ smake dæm gjennom skjermen. Og så artig framgangsmåte, va ikke klar over at det va sånn det foregikk. Og så greit det kom te nytte at strømmen gikk egnetlig, i og med dæm sto lenger og va grei å trill ut <3

      1. Lefsånj va ferdi før strømmen gikk, men no fikk æ løst t å ta opp ei lefs….kanskje æ ska kos mæ skikkeli i dag, føle d itj e feil <3 <3.

    3. Åå, det så utrolig godt ut med lefse. Jeg har aldri bakt det selv, men er veldig glad i det.
      I år er det datteren min som har bakt julebakst. For selv har jeg bare vært sånn halvveis i live. Men nå har jeg frisknet til omsider, og tenkte å bake i dag. Men så ble jeg å dra ut på andre ting istedet.
      Det er jo så kjekt med hjemmebakt, man får den gode duften i huset. Men de kjøpte går an de også, til nøds 🙂

      1. Ja, lefser er godt. Har ikke bakt det på egen hånd før, jeg heller. Har hjelpt mor noen ganger. Så snill datteren din er. Ene av mine har lovet å lage Berlinerkranser, de syns jeg også er gode. Uff, stakkars deg, trist å høre at du har vært så dårlig. Men godt å lese du er bedre nå. Og all denne maten, kan være like lurt å gjøre noe anna. Livet etter jul kan føre til dryg liv-vidde :D. Og kjøpe går helt fint. God klem til deg <3.

    4. Så flink du er – jeg blir imponert! Her er det labert med baking…. men noe skal jeg da få til, hehe…..! De lefsene ser nydelige ut iallfall! God klem <3

      1. Tror det virker “flinkere” når en skriver om det. Men syns det er artig med noen av tradisjonene uten at de skal overdrives. Men julefrokosten vil jeg alt av brødmat skal være hjemmebakt. Lykke til med baking, men viktig å kose seg – med eller uten baking. Klem <3

    5. Så herlig å se produksjonen din. Jeg har ofte laget en Nordlandslefse som jeg fikk av en dame vi kjenner for mange år siden, Den er det surmelk i og jeg har kjøpt inn, men enda ikke bakt. Ofte baker jeg noen rundstykker og kanskje et brød. Godt med litt hjemmelaget, selv om alt kan kjøpes om man ikke har tid. Nå fikk jeg lyst på lefse!!!

    6. Lefse er godt. Vettu, fikk lyst til å ta opp en til kaffeen nå :D. Artig med slike oppskrifter en har fått av noen. Har kjøpt inn surmelk til tykklefse jeg også, en oppskrift jeg fikk av søsteren min. En rekker i hvert fall ikke alt en har lyst til, og du er enormt kreativ med alt du lager. Skal inn å lese fortsettelsen av historien din straks. (Fant ut at i dag skulle jeg ha helt fri i dag, ingen vits å styre på når en begynner å bli for sliten). Klem <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg