Meg og mat

 

 

 

 

Nei da, ikke så mye mat i dette innlegget, sjøl om maten er vilt interessant. Det handler mer om drikke.

Nå da naturen bugner og byr på i så stor målestokk, skulle man ha løpt rundt og sanka som en strikkball.

Hittil har jeg bare forvellet og frosset ned skvallerkål.

Nyutsprungne rogneblad kan være fine til for eksempel dessert.

Men tida har det så travelt og haster forbi.

 

Sist mandag hadde jeg meldt meg på en samling for å snakke om sidenæring til å drive gård. Vi har nok lett for å tenke på melk og kyr når vi tenker på slikt. Høner og sauer også, i hovedsak dyr.

Vi var invitert til noen som dreiv både med fruktproduksjon, ciderproduksjon, utleie og jakt. 

Samtidig med at forskjellige instanser hadde innlegg, fikk vi servert mat. Forretten var potetmos blanda inn med klippfisk, egg og Rørosrømme. Hovedretten var en gryte med lam, potet og noen grønnsaker pluss aprikos og granateple. Desserten var pavlova med rabarbrasyltetøy og karamell på. Nydelige smaker. Til drikke var det cider, men så fikk vi servert drikke av solbærblad. Den dufta, den smakte… Og jeg tenkte dette måtte jeg prøve. 

I går gikk jeg ut i «hagen», da hadde regnet kommet. Men jeg fikk samlet en del blader. Var også innom nettet, las forskjellig oppskrifter. Blad, vann, sukker og sitron. En kunne bruke lime også, sto det i den ene oppskriften. Jeg fant fram brunt sukker, angra litt etterpå at jeg ikke brukte lime for jeg syns lime og brunt sukker er så heldig smakskombinasjon.

Blandinga sto over natta. I dag sila jeg det av.

Vesken ble til slutt sila gjennom kaffefilter.

Bladene hadde gitt fra seg smakene.

Vesken var farget av det brune sukkeret.

Jeg hadde litt mindre sukker i dette enn det som sto i oppskriften. Men for mine smaksløker vil jeg ha i enda mindre sukker, for dette skal prøves igjen. Jeg har nok vent meg av søte drikker, det går på vann og Bris.

Slik vanligvis.

Brus greier jeg ikke lengre -, eller nesten aldri drikke … hjernen min har blitt overbevist at dette trenger den ikke. Det samme med saft, noe som nesten aldri forekommer hjemme hos meg. Sukkerfritt søtning er noe jeg aldri vil ha brukt.

 

Men av og til, av og til… kan en kose seg meg noe.

For eksempel et glass med solbærblad-drikke.

Jeg nyter, det smaker sommer. Det er søndag med regn og alt er godt.

 

 

 

 

 

 

 

 

12 kommentarer

    1. Dette er spennende å lese om, og noe jeg ikke har prøvd meg på selv. Vet jo at min mormor som bodde nære naturen var flink til å bruke av den, og min mor da jeg var yngre. Ha en fortsatt fin søndag, klem 🤗

      1. Veldig artig hva en kan bruke og lage av. Yngste datter som har flytta til tykkeste Oslo-gryta, forteller om at hun og kjæresten drar ut i marka inn i mellom på sanke-turer. Slik som brennesle og løvetannknopper har vært samla inn. Det er så mye som kan bruke <3

    2. Var mye god spise her selvom noen rare kombinasjoner for meg. Men drikke av solbærblader skal jeg virkelig prøve, har aldri hørt om det men har to solbærbusker i hagen. Takk for tips!

      1. Jeg kokte opp vannet og sukkeret, slo dette over bladene sammen med sitronen. Etterpå fikk det stå natta over, før jeg sila og satte flaska i kjøleskapet.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg