Om å spise sitt brød…

 

 

 

En til… Brødskiva som en nødvendighet, som noe som hører hjemme i et hvert hjem. Eller brødet da-.

 

 

 

 

 

Som ungen jeg var, komme inn til mor etter å ha vært ute og lekt.

Nystekt brød som smøret smelta ned i, nå ja, det var kanskje ikke smør den gangen, margarin. Men det smakte godt det ferske, nystekte brødet.

Margarinet ble etter hvert tatt bort fra kostholdet.

For det var ikke så bra.

Vi fikk forresten mange varianter til å smøre på brødet etter hvert, dess magrere desto bedre.

 

Det hjembakte brødet forsvant også i stor grad ut av kjøkkenet.

Man gikk over til å kjøpe det i butikken.

Helst litt grovt, men kneipen var i en periode et brød mange valgte.

Fikk høre om matsminke, at ikke alt var som det så ut.

Det var mye som ikke var helt bra viste det seg etter hvert.

 

Åja, derfor…

Jeg begynte å bake på fast basis.

For å unngå det en las om ikke var så heldig for kroppen, den gode bakterifloraen, tarmer og slikt.  

 

 

I dag kjøper jeg brød unntaksvis.

Jeg har i hovedsak brukt to typer bakeprodukt; rundstykker med både gulrot og cottagecheese i eller en veldig grov variant med masse fiber og frø.

 

 

Nå, da jeg har hatt en litt småutfordrende periode med energi og helserusk, har jeg ikke hatt kapasiteten sammen med det andre jeg skal utføre. 

Gikk til innkjøp av speltrundstykker der de skulle være økologisk, men orka ikke lese deklarasjonen.

Jeg kjøper meg gjevnlig banana, når de blir for modne moser jeg dem sammen med egg og havregryn.

Det funka supert i stedet for det vanlige brødet.

 

I går da jeg rydda og vaska litt, tenker jeg at den mysen jeg fikk etter jeg laget ferskost sikkert bare var å kaste…

Men det lukta ikke dårlig, bare lett gjæring.

Plutselig var jeg i gang; grov spelt og andre grove blandinger, lifrø og gresskarfrø, hadde i litt gjær og veska var resten av mysa.

Satte det på langheving, dro på besøk.

Sent i går var jeg hjemme.

Tanken var bare å lage rundstykker…men så gikk det så mye snarere å omskape det til to brød.  

 

Klokka bikka midtnatt før de var ferdige. Sjøl jeg skjønte det var for sent å spise da.

I dag forserte jeg planene mine, vanligvis spiser jeg ikke første måltidet før i tolvtida. Jeg smurte på rørossmør, tok på ost og hawaiskinke sammen med majones (riktignok er dette prosessert)og spiste.

Himlende du det smakte.

Det var bare fantastisk godt.

Jeg måtte smøre meg enda en brødskive til…men da la jeg resten i fryseren for at jeg ikke skulle få et spisekikk.

 

 

Jeg må lage meg mer ferskost, slik at jeg får mer myse.

Ellers bør jeg ikke kjøpe mye av det pålegget som er til salgs.

For jeg prøver å rydde det meste av slik mat ut av det daglige inntaket.

Så nettopp at bacon også er ultraprossesert.

 

Men jeg syns det er spennende og så er det så mye mat i butikken som en bare kan gå  forbi, slik blir handlinga mye raskere.

 

Er du opptatt av matvarene, prosessert og ultraprossesert mat?

 

 

 

 

 

18 kommentarer
    1. Deilig med hjemmebakt brød, og så vet jeg hva som er inni der. Har begynt å bake igjen jeg også. Men kjøper også av og til. Og ja, jeg er veldig obs på det med ultraprosessert mat. Har lest boka til Marit Kolby☺️

      1. Har hørt om henne, men ikke lest boka. Ja, er godt med hjemmebakt… men noen ganger blir det kjøpt her også, ikke alltid tiden er på parti 🙂

    2. Hørtes skikkelig godt ut, brødet ditt! 😀 Jeg husker godt hvor deilig det var å komme inn til hjemmebakt brød, og sukker og smør var det beste “pålegget” på mammas brød! Nå baker jeg brød av en nøtte- og frømix jeg bestiller fra nett. Prøver å unngå prosessert mat, ja, og vi lager fra bunnen. 🙂

      1. Ja, du har det minnet du også 🙂
        Regner det uten gluten det du lager da.
        Så bra dere greier å lage fra bunnen, prøver etter beste evne jeg også. I kveld ble det forresten reker uten noe til, av og til er det godt 🙂

          1. Gjær kan også være utfordrende, men skal tru om surdeig er snillere. Hadde en fin og en grov starter, som jeg laga sjøl – men til slutt erklærte jeg den for utgått. 🙂

            1. Jepp, surdeig er bedre! Og når jeg finner surdeigspizza, er jeg lykkelig! Får bare en brøkdel så vondt i magen som ved vanlig gjærdeig. 🙂

    3. Hjemmebakt brød er best ja, og det brødet ditt høres supergodt ut 😍

      Husker at jeg var ikke så begeistret for kneipbrød. Man ble liksom ikke så mett av det. Så det var jubel i hjemmet når min mor bakte grovbrød 😊

      Ønsker deg en superfin tirsdag ❤😊

      Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

      1. Det smakte bra, men så er jeg spesielt glad i gresskarkjerner.
        Nei, en blir ikke helt mett som du sier.
        Takk, dagen gikk som et strek. Vil tro din dag også var bra.
        Klem <3

    4. Hjemmebakt brød er best, uansett hvordan det bakes. Lenge siden jeg har bakt brød nå, men kanskje jeg gjør det etterhvert. 😉 Veldig godt med ferskt brød, med smør og sukker. Vel, sjelden jeg har på sukker nå da, men gulost 😉
      Nyt dagen din! Klem <3

      1. Enig, har forresten tenkt å prøve grytebrød. En må ha et lite overskudd for å få bakt. Gulost er supert på nybakt brød.
        Takk, dagen kom og gikk og har vært helt grei. Det håper jeg din også har vært <3

    5. Jeg baker ikke brød, eller noe annet. Jeg kjøøøøøper både det ene og det andre. Jeg spiser mest knekkebrød jeg 🙂Men de var skikkelig godt med hjemmebakt når jeg vokste opp. Har bare mistet alt av husmorgener jeg. Ingenting lages fra bunnen. Er nok en levende søppelkasse jeg 🥴🤪

      1. Har fått med meg det at du ikke er så glad i kjøkkentjeneste :)… må være greit det også. Og så tror jeg vi reagerer forskjellig på mat og livet generelt. Har ikke en delvis sviktene helsa og bruken av medisin opplevdes så motbydelig har jeg nok ikke vært så fokusert på dette. Og kanskje er det bare tull, men jeg syns på en måte det er veldig interessant.

    6. Jeg skjønner godt at andre kan like å holde på med sånt 🙂 Absolutt. Jeg holder meg stort sett i form, er lite syk osv, så regner med den maten jeg spiser passer til meg. Enn så lenge 🙂

    7. Det er jeg veldig opptatt av, og lager det meste av maten selv, men må innrømme at glutenfritt brød ikke er så enkelt å få godt. Så det kjøper jeg ofte. Jeg lager noen knakende gode knekkebrød med frø, det er fantastiske. Hvordan lager du den osten?

      1. Er vanskelig dette med glutenfritt og samtidig ikke prosessert brød. Føler meg ganske trygg når jeg spiser bananpannekaker :).
        Skal sjekke ut, regner kanskje med du har knekkebrødoppskrift på bloggen din.
        Kan bruke både søt melk og kefir. Jeg brukte melk fra Rørosmeiriene som det er mindre gjort med. Målet er å få den oppvarmte melken til å sprekke, med surt f.eks. edikk. Temperturen mener jeg skal være rundt 85 grader. Etterpå skal massen slåes opp i et klede slik at all veske siles ifra. Massen settes kaldt, gjerne under press og mysen kan brukes f.eks til baking. Tenkte jeg skulle lage osten igjen, for det meste av pålegg er gått gjennom prosesser :). Kan se om jeg kan dokumenter en måte å gjøre det på snart.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg